Donderdag gaat zijn naam eer aan doen ? DONDERdag...

Door 63996 op woensdag 20 juni 2012 16:33 - Reacties (4)
Categorie: Meteo, Views: 3.461

De afgelopen dagen is het in verschillende media al volop aangekondigd: het kan opnieuw tot 'noodweer' komen. Wezeggen niet dat het tot noodweer komt - want wat is noodweer nu eigenlijk? - maar op de weerkaarten is wel een situatie te zien die mogelijk overlast als gevolg kan hebben. Een uitleg.

Het globale weersysteem is een patroon van lage- en hogedrukgebieden en de daarbijhorende passaatwinden. Een gordel van lagedrukgebieden ligt rond of, afhankelijk van het seizoen, net boven of onder de evenaar; rond de Azoren ligt een hogedrukgebied en in onze omgeving liggen opnieuw lagedrukgebieden. Gaan we verder naar het noorden, dan komen we opnieuw een hogedrukgebied tegen. Hetzelfde systeem vindt men op het zuidelijk halfrond.

Tussen deze drukgebieden komt stroming op gang - iets wat in de volksmond wind wordt genoemd. Lucht stroomt, door de draaiing van de aarde enigszins gekromd, van een hoge- naar een lagedrukgebied toe. Als we dat projecteren op het noordelijk halfrond, moet lucht vanuit het zuiden ergens botsen op lucht vanuit het noorden. Dat gebeurt in onze omgeving en is één van de 'verantwoordelijken' voor het ontstaan van depressies. Dat is nu echter niet ter sprake. Dit polaire front, zoals het ook wel wordt genoemd, ligt dezer dagen bij ons in de buurt. Dat is goed te zien op de kaart met daarop de theta-e, een getal dat bepaald wordt door de warmte en de vochtigheid van lucht. Onderstaande weerkaart is zo'n theta-e weerkaart, met daarop het theta-e getal voor vanavond om 20.00 uur op het 850 hPa-drukvlak. Dat betekent dat dit het theta-e getal is voor zo'n anderhalve kilometer hoog. Het polaire front is duidelijk te zien.

http://www.bliksemdetectie.nl/index.php?action=media;sa=media;in=7724

De situatie van morgen
Nu gaan we kijken naar de situatie van morgen. Een hoogtetrog, een uitloper van een lagedrukgebied die te herkennen is als men de isobarenkaart van het 500hPa-drukvlak (ca 5,5 kilometer hoogte) bekijkt, zorgt ervoor dat het polaire front langzaam naar het oosten beweegt en dat er een zuidwestelijke stroming op wordt gezet. Mochten er buien ontstaan, dan is de weg vrij om door te stoten naar ons gebied.

Meer over morgen weten? Lees hier verder

Volgende: Opnieuw gedonder op donderdag? 06-'12 Opnieuw gedonder op donderdag?
Volgende: Goedenmorgen tweakers klaar voor het noodweer? 05-'12 Goedenmorgen tweakers klaar voor het noodweer?

Reacties
Door Tweakers user MrBreaker, donderdag 21 juni 2012 00:05

Dan toch nog maar een keer deze installer draaien!

Door Tweakers user Wes, donderdag 21 juni 2012 03:43

Waarom heb je je blogpost in lengte beperkt om door te linken naar een forumpost? Wat schiet je daar nou mee op?

Reageren is niet meer mogelijk