Ja dus..... the updated version

Door 63996 op zaterdag 27 juli 2013 06:34 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 7.053Afgelopen woensdag kwamen bij mijn eerste berekeningen de eerste signalen naar voren van mogelijk zwaar noodweer voor vandaag in delen van BelgiŽ en Nederland.. Toen deze op donderdag alleen nog maar heviger werden besloot ik om dit eens met de wereld te gaan delen wat weer veel hoongelach opbracht.

Maar zie nu toch eens.. De officieŽle instantie Estofex komt nu ook ineens met een Level 3 voor Nederland ( vanaf de lijn Haarlem - Enschede en dan naar het zuiden ) - BelgiŽ en een deel van noordwest-frankrijk.

De rest van Nederland krijgt zoals verwacht te maken met een level 2.. Hieronder even een copy/paste van Estefex zelf..

http://www.bliksemdetectie.nl/img/est.png
A level 3 was issued across northern France, the Benelux and a part of northwest Germany for tornadoes, severe wind gusts, large or very large hail and excessive precipitation.

A level 2 was issued across parts of France, the Benelux countries and northwestern Germany for severe winds and large or very large hail, excessive precipitation and tornadoes.

Widespread elevated convection is expected to be ongoing across northwestern France and the Benelux during the morning, the remnants of overnight convective activity.

In response to pressure falls, surface winds are expected to retain an easterly component north of a boundary seperating humid air to its northwest and dry, hot air to its southeast. This boundary is visible in several NWP models and because of its temperature and moisture gradient may be interpreted either as a warm front or as a dry line.

Strong 20-25 m/s deep-layer (0-6 km) shear is forecast north of this boundary where high amounts of storm-relative helicity are forecast of 200-300 m2/s2, suggesting a high threat that any initiating storms in that environment will quickly acquire rotation and become supercells. With dew point temperatures of 20-22 C forecast, and steep lapse rates present, sizable CAPE of about 2000 J/kg should be available.

It seems likely that a number of supercell storms will form near the boundary during the afternoon and evening. Any supercell storm will be able of producing large hail and damaging wind gusts. In addition, strong low level (0-1 km wind shear) indicates that a risk of tornadoes will exist, some of which may be significant tornadoes (F2 or stronger).

The storms will likely cluster overtime and may well evolve into a bowing systems producing swaths of damaging winds.
Met andere woorden,, de kans op zeer zwaar noodweer is aanwezig voor het gebied dat valt in Level 3 en dan moet je denken aan zeer veel regen in zeer korte tijd, zware tot zeer zware rukwinden, ik bereken rukwinden tot ruim 120km/pu en de kans op valwinden of zelfs windhoosvorming.

Boven Frankrijk is op dit moment het al oorlog met, net zoals gisteren, enorme regen- en hagelbuien en zeer veel ontladingen in korte tijd.. ( zie onder staande kaartjes of kijk op de fullscreen detectie )

Waar gaat het noodweer worden? Onduidelijk, onweer laat zich niet voorspellen, wel kan ik zeggen in heel Nederland en BelgiŽ .Maar waar de zeer zware buien gaan voorkomen is dus niet te zeggen. Ook niet bij benadering. Hou er gewoon rekening mee dat als je weggaat dat je voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen.

Kan ik aan watersport gaan doen? Nee!! Vooral op het water is het bloedjelink tijdens zware onweersbuien.

Hieronder een paar kaartjes van de huidige stand van zaken..

http://www.bliksemdetectie.nl/img/boem2.jpg

http://www.bliksemdetectie.nl/img/monster.jpg

Tot slot wat verwacht ik kwa hoeveelheden regen... Ik kom in mijn berekeningen tot bijna 130mm in 3 uur tijd voor de gebieden die vallen onder level 3. Maar weer zeg ik er duidelijk bij dat dit NIET precies te voorspellen is, ik ben niet Piet Paulisma.

En dan nog tips wat en wat zeker niet te doen tijdens onweer.. Poeh nog nooit zo'n lang verhaaltje geschreven op de blog :) Wil je op de hoogte blijven van het onweer -> www.bliksemdetectie.nl
Wat wel en vooral niet te doen bij onweer.
Dat een blikseminslag niet per se dodelijk hoeft af te lopen bewees Roy Sullivan, de man die zeven inslagen overleefde.Als u liever uw spanning ergens anders zoekt, hieronder de beste tips om een inslag te voorkomen.

Wat gebeurt er?
Wordt u getroffen door de bliksem dan kan dit hartritmestoornissen, brandwonden en ademhalingsuitval veroorzaken.
Een bliksemschicht is een zeer kortdurende gelijkstroomontlading en kan zowel het hart als de ademhaling (via de hersenen) stilleggen. Vaak begint het hart, in tegenstelling tot ongelukken met wisselstroom, gewoon weer te kloppen na verloop van tijd. De ademhaling laat meestal te lang op zich wachten, dus hulp in de vorm van beademing is dan cruciaal.

Hoe groot is de kans?
Men wilt nog wel eens schrijven dat de kans op een inslag 1 op de twee miljoen is, of 1 op de drie miljoen. Dit is kort gezegd gewoon onzin. Die getallen geven niets meer aan dan de fractie van mensen die getroffen zijn door de bliksem -bijvoorbeeld gedurende een jaar- en niet de kans dat het ķ overkomt Het is niet cijfermatig uit te drukken hoe groot de kans is dat u tijdens het onweer getroffen wordt door een bliksemschicht, er zijn wel een aantal dingen die u kan doen om deze kans te verkleinen. Deze adviezen zijn vrij logisch, wanneer u een beetje doorheeft wat onweer is.

[pb]Onweer[/b]
Over hoe bliksem precies ontstaat, bestaan een aantal verschillende theorieŽn. In ieder geval zorgt een groot ladingsverschil tussen de wolken en de aarde voor een plotselinge ontlading, wat met de bekende lichtflitsen gepaard gaat. Na deze hoofdontlading vinden er nog een aantal van zulke stromen plaats. Het bliksemt. Delen van de bliksem zijn warmer dan het oppervlak van de zon en er zijn spanningen van wel 1 miljard volt geregistreerd. U doet er dus goed aan niet geraakt te worden.

Hoe voorkomt u een inslag?
Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze zich dichter bij de negatieve lading van de wolk bevinden en de meeste objecten beter stroom geleiden dan de lucht. Ondanks de eventuele regen is het dus zeer af te raden te gaan schuilen onder een boom. Slaat de bliksem in een boom, dan is er een kans dat de boom als het ware ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam.

]Op locatie
Bent u met de auto, dan loopt u vrijwel geen gevaar. De auto is namelijk een prima 'kooi van Faraday' en houdt statisch elektrische velden buiten. De auto voert de stroom om naar de aarde, mits u natuurlijk de deuren en ramen dicht heeft.

Bent u op het water dan bent u onderdeks vanwege hetzelfde principe wel veilig. Op een kunststof schip hangt het er vanaf of het schip aan de buitenkant heel nat is of niet. Is het schip te droog dan is er een grote kans dat bij inslag de stroom niet afgevoerd kan worden en er een gat geslagen wordt in uw boot. Een bliksemafleider in de vorm van metalen kabels die met het ene einde in het water liggen verkleinen de kans op problemen.

In een open veld dient u zich zo klein mogelijk te maken en in verband met de zogenaamde stapspanning -die voor koeien nog wel eens fataal is- kunt u uw voeten het best zo dicht mogelijk tegen elkaar houden.

Elektrische apparaten
Dat een gsm of een mp3-speler de kansen op een inslag vergroten is niet waar. Deze apparaten zijn veel te klein om ook maar een significant verschil op te leveren. Toch is het zeer onverstandig deze apparaten te gebruiken tijdens een onweersbui, simpelweg omdat ze de eventuele verwondingen sterk verergeren. Zou u normaal bijvoorbeeld zonder al teveel schade weg komen bij bepaalde blikseminslagen, kunnen de oordopjes in uw oren voor permanente doofheid zorgen.
Update ik zal van tijd tot tijd even deze blog updaten.. Hieronder de huidige situatie en de kans op F2 windhoosvorming neemt meer en meer toe..

http://www.bliksemdetectie.nl/img/boem3.jpg

[b]Update van 09:25 uur - Het front is nu zo breedt als heel BelgiŽ.. en er zit een heuze rolwolk in dus graag foto's naar info@bliksemdetectie.nl wil ze graag op de website plaatsen al mag je ze zelf ook posten..

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/18381_10151744161119941_1532755408_n.jpg

-------------------

Update van 10:30 uur - Het eerste front trekt nu nederland in, meeste neerslag voor het oosten

http://img29.imageshack.us/img29/2851/xjp1.png

Volgende: This is the end....... 07-'13 This is the end.......

Reacties


Door Tweakers user harmageddon, zaterdag 27 juli 2013 08:19

Wij gaan gewoon naar de efteling. We gaan buienradar in de gaten houden wanneer we ongeveer moeten schuilen. We zien het wel :-)

Gaat wel genieten worden als het los gaat!

Door Tweakers user 63996, zaterdag 27 juli 2013 08:20

harmageddon schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 08:19:
Wij gaan gewoon naar de efteling. We gaan buienradar in de gaten houden wanneer we ongeveer moeten schuilen. We zien het wel :-)

Gaat wel genieten worden als het los gaat!
schuilen met rukwinden tot 120km/pu ? succes :D

Door Tweakers user Dreeke fixed, zaterdag 27 juli 2013 08:27

Bedankt voor de waarschuwing, dit heb ik ff gemist op nieuws (dat ik toch al niet volg)

Door Tweakers user kooka, zaterdag 27 juli 2013 09:01

Een vraag over dat stukje over de auto als kooi van Faraday. Ik begreep altijd dat als de bliksem in een auto inslaat, de stroom niet weg kan ( rubberen banden). Als je dan uit stapt, maak je met je been contact met de aarde en gaat de stroom door jou heen. Met alle gevolgen van dien.
Daarom was het advies om als de bliksem in de auto is geslagen en je wilt uitstappen, de auto eerst tegen een metalen object ( paaltje oid) te parkeren.

Klopt dit? Of is hier rekening mee gehouden bij het bouwen van auto's ? Vroeger hadden auto's zo'n zwart stripje aan de achterkant, waarmee ze contact maken met de aarde. Maar nu zie je dat niet meer.

Door Tweakers user 63996, zaterdag 27 juli 2013 09:23

kooka schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 09:01:
Een vraag over dat stukje over de auto als kooi van Faraday. Ik begreep altijd dat als de bliksem in een auto inslaat, de stroom niet weg kan ( rubberen banden). Als je dan uit stapt, maak je met je been contact met de aarde en gaat de stroom door jou heen. Met alle gevolgen van dien.
Daarom was het advies om als de bliksem in de auto is geslagen en je wilt uitstappen, de auto eerst tegen een metalen object ( paaltje oid) te parkeren.

Klopt dit? Of is hier rekening mee gehouden bij het bouwen van auto's ? Vroeger hadden auto's zo'n zwart stripje aan de achterkant, waarmee ze contact maken met de aarde. Maar nu zie je dat niet meer.
klopt als een bus ja, als je inslag in je auto krijgt even tegen een lantaarnpaal parkeren, zachtjes naatuurlijk en even geduld en dan kan je uitstappen. mits je auto het nog doet.. Tip.. hang een speciale strip onder je auto deze is van rubber en daar loopt een koperen kabel doorheen als afleider

Door Tweakers user sm1ley, zaterdag 27 juli 2013 10:36

Spannende blog hoor, in Eindhoven begint het nu donker te worden.

Door Tweakers user Convirion, zaterdag 27 juli 2013 11:16

Bliksemdetectie.nl heeft het er moeilijk onder ;-)

Door Tweakers user arjan445, zaterdag 27 juli 2013 11:24

Limburg is het begonnen

Door Tweakers user sm1ley, zaterdag 27 juli 2013 11:32

Viel mee hier, onweer en wind niet zo heftig. Krijgen we binnenkort meer :)?

Door Tweakers user Barleone, zaterdag 27 juli 2013 12:21

Nou, 11 uur kwam een shelfcloud over hier. Gelukkig heb ik die aan zien komen en alles rond huis op tijd opgeruimd en dichtgedaan. Viel alles mee met flinke windstoten, harde regen en wat onweer dat op een km of 2 ŗ 3 langs trok. Schade: zonnebloemen hangen wat sip naar de grond te staren. :p

Door Tweakers user Damic, zaterdag 27 juli 2013 12:57

Was hier deze morgend goed aan het donderen en bliksemen dit tussen Antwerpen en Brussel. Nu is het terug droog aan het worden.

ps. de meeste wagens hun bumpers zijn van ABS (een plastiek soort) dus veel ontladen zul je daarlangs niet doen, de bliksem zal wel overslagen van carroserie naar de grond, als het km's afstand kan afleggen in de lucht zullen die 20cm ook nog wel gaan zeker.

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 27 juli 2013 13:21

Soulmaster schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 08:20:
[...]


schuilen met rukwinden tot 120km/pu ? succes :D
kom op zeg, de Efteling ligt niet op een grote vlakte waar elke bui een tornado warning verdient, even een restaurant of toilet gebouw in als het gaat regenen en na een half uur is het weer voorbij.

Ik snap dat je enthousiaste bent over het fenomeen (nood)weer, maar het is nu niet zo dat deze buien het eind betekenen van de beschaving of men maar binnen moet blijven, het liefst na alle huisraad op zolder gezet te hebben.

Hysterische berichten zoals deze zorgen ervoor dat men de volgende keer een waarschuwing in de wind slaat (pun intended).

Ga lekker naar de Efteling, maar hou rekening met wat minder mooi weer.

Door Tweakers user Greveldinges, zaterdag 27 juli 2013 13:23

Hey, hoorde ik jou pas niet op de radio? :D

Door Tweakers user j4y, zaterdag 27 juli 2013 13:53

Hey, ik heb ook een vraagje;

Ik wil graag een keer een mooie onweersfoto maken. Nu heb ik een aantal locaties in mijn hoofd, waar ik dan met de auto heen wil rijden, raam aan de bijrijdersstoel open en dan statief op de bijrijdersstoel en foto door het open raam...

Is dit een veilige manier van werken? Onderbreek ik de kooi van Faraday hiermee niet? Eventuele andere tips mbt. fotografie?

Door Tweakers user larsg, zaterdag 27 juli 2013 14:40

Hier in de regio Antwerpen leek het wel een bombardement, in heel mijn leven nog nooit zo zwaar gehoord.

Op de momenten dat het onweer ver weg was zag je de flits en later een meervoudige schokgolf, ik hoorde de deuren ook trillen in hun kozijnen tot meerdere keren per schok.
Werd er trouwens ook wakker van, meerdere keren :p

Door Tweakers user larsg, zaterdag 27 juli 2013 14:45

j4y schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 13:53:
Hey, ik heb ook een vraagje;

Ik wil graag een keer een mooie onweersfoto maken. Nu heb ik een aantal locaties in mijn hoofd, waar ik dan met de auto heen wil rijden, raam aan de bijrijdersstoel open en dan statief op de bijrijdersstoel en foto door het open raam...

Is dit een veilige manier van werken? Onderbreek ik de kooi van Faraday hiermee niet? Eventuele andere tips mbt. fotografie?
De kooi verbreek je niet met een open raam, glas geleid immers niet.
Als dat statief in de auto zelf staat en er niks zoals een grondboor in de aarde steekt ben je relatief veilig.

Door Tweakers user FiXeL, zaterdag 27 juli 2013 16:15

Het is nu in Leeuwarden al weer een tijdje droog... Qua noodweer viel het hier eigenlijk best wel mee, het heeft flink geregend en met onweer maar de storing zwakte iets af boven het ijsselmeer en het leek op buienradar ook wel bijna alsof het daar wat afremde.

Iig, het onweer trekt nu weg boven groningen, dus het ergste is voorbij. :)

Door Tweakers user 63996, zaterdag 27 juli 2013 19:11

Convirion schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 11:16:
Bliksemdetectie.nl heeft het er moeilijk onder ;-)
De database server stond te bokken, 2000 bezoekers in 1 keer online was even teveel van het goede maar gelukkig heeft de serveradmin zeer goed werk geleverd en draait thor weer als een zonnetje..
sm1ley schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 11:32:
Viel mee hier, onweer en wind niet zo heftig. Krijgen we binnenkort meer :)?
ja vanavond / nacht
Greveldinges schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 13:23:
Hey, hoorde ik jou pas niet op de radio? :D
nee of het moet een eerdere opname zijn van gistereren bv.
j4y schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 13:53:
Hey, ik heb ook een vraagje;

Ik wil graag een keer een mooie onweersfoto maken. Nu heb ik een aantal locaties in mijn hoofd, waar ik dan met de auto heen wil rijden, raam aan de bijrijdersstoel open en dan statief op de bijrijdersstoel en foto door het open raam...

Is dit een veilige manier van werken? Onderbreek ik de kooi van Faraday hiermee niet? Eventuele andere tips mbt. fotografie?
http://www.weerfotografie...at=bliksem&pagina=bliksem lees dit goed door.

Door Tweakers user analog_, zaterdag 27 juli 2013 19:33

Hm, dacht dat het een traditioneel avond onweertje ging worden, maar nu blijk ik er gewoon doorheen geslapen te hebben :(

Door Tweakers user ppassie, zaterdag 27 juli 2013 21:41

kooka schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 09:01:
Een vraag over dat stukje over de auto als kooi van Faraday. Ik begreep altijd dat als de bliksem in een auto inslaat, de stroom niet weg kan ( rubberen banden). Als je dan uit stapt, maak je met je been contact met de aarde en gaat de stroom door jou heen. Met alle gevolgen van dien.
Daarom was het advies om als de bliksem in de auto is geslagen en je wilt uitstappen, de auto eerst tegen een metalen object ( paaltje oid) te parkeren.

Klopt dit? Of is hier rekening mee gehouden bij het bouwen van auto's ? Vroeger hadden auto's zo'n zwart stripje aan de achterkant, waarmee ze contact maken met de aarde. Maar nu zie je dat niet meer.
Volgens mij klopt dit verhaal niet. Een auto heeft een beperkte capaciteit en kan lading bevatten. Dat merk je weleens als je bij het uitstappen een schok krijgt. Dit is tevens ook het maximum aan lading dat een auto kan bevatten. Dus als de bliksem op je auto geslagen is, dan kun je daarna veilig uitstappen. Je auto kan nooit genoeg lading 'opslaan' om je te frituren.

Maar goed, als je je beter voelt om tegen een paaltje te rijden na een inslag dan moet je dat gewoon doen :-)

Door Tweakers user harmageddon, zaterdag 27 juli 2013 22:16

We reden vanmiddag op de A27 toen het los ging van droog naar hevige stortbuien in 1minuut.
De ruitenwissers konden het water niet afvoeren, iedereen vertraagde naar 40a50km/h.
Was wel ff leuk! Daarna prachtig weer gehad in de efteling! Helaas alsnog vrij druk.

Door Tweakers user MB54, zondag 28 juli 2013 01:03

Soulmaster schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 09:23:
[...]


klopt als een bus ja, als je inslag in je auto krijgt even tegen een lantaarnpaal parkeren, zachtjes naatuurlijk en even geduld en dan kan je uitstappen. mits je auto het nog doet.. Tip.. hang een speciale strip onder je auto deze is van rubber en daar loopt een koperen kabel doorheen als afleider
Vraag: hoe zit dat met mijn kunststof Smart met glazen dak?

Door Tweakers user Tsurany, zondag 28 juli 2013 01:31

Het donderd en het bliksemt en het regent meters bier!

Net flinke donderbui langs gekregen, ging idd te keer. Wel goed voor de plantjes.

Door Tweakers user JW1904, zondag 28 juli 2013 01:50

Mooie regenbui over de tuin heen gehad vanmiddag.. Bliksem viel nog wel mee.. Enkele klappen gehad. Zojuist weer wat bliksem gehad, met wederom wat regen.. Kan nou niet zeggen dat het extreem erg was hier in 't kopje van Overijssel.

Door Tweakers user ppassie, zondag 28 juli 2013 09:06

MB54 schreef op zondag 28 juli 2013 @ 01:03:
[...]


Vraag: hoe zit dat met mijn kunststof Smart met glazen dak?
Een auto volledig gemaakt van kunststof zal je geen(nauwelijks) bescherming bieden. Bij zwaar onweer dus even onder een viaduct gaan staan.

Maar ik vraag mij af of zo'n Smart volledig van kunststof is, of er toch een metalen frame onder de kunststof platen zit. (ik kan me voorstellen dat er toch een stalen kooiconstructie inzit voor de veiligheid bij ongevallen).


Een kooi van Faraday moet gemaakt zijn van een elektrisch geleidend materiaal.

Door Tweakers user MB54, zondag 28 juli 2013 12:41

ppassie schreef op zondag 28 juli 2013 @ 09:06:
[...]


Een auto volledig gemaakt van kunststof zal je geen(nauwelijks) bescherming bieden. Bij zwaar onweer dus even onder een viaduct gaan staan.

Maar ik vraag mij af of zo'n Smart volledig van kunststof is, of er toch een metalen frame onder de kunststof platen zit. (ik kan me voorstellen dat er toch een stalen kooiconstructie inzit voor de veiligheid bij ongevallen).


Een kooi van Faraday moet gemaakt zijn van een elektrisch geleidend materiaal.
Dank je. De Smart heeft inderdaad een stalen kooiconstructie maar v.w.b. blikseminslag wordt het nergens ťcht duidelijk. Ook hier niet (maar wel interessant): http://www.autoweek.nl/forum/read.php?9,4742268

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 29 juli 2013 12:52

ppassie schreef op zaterdag 27 juli 2013 @ 21:41:
Maar goed, als je je beter voelt om tegen een paaltje te rijden na een inslag dan moet je dat gewoon doen :-)
Ja met je plastic bumpers zeker ;)

Reageren is niet meer mogelijk